Shkaktarët që i dëmtojnë dhëmbët

Edhe pse i pastrojmë dhёmbёt me brushë çdo ditё, mëngjes dhe mbrëmje dhe kujdesemi se çfarë ushqimi konsumojmë, prapë se prapë prishja e dhëmbëve duket se ёshtё pjesë e jetës sonë.

Kariesi(prishja e dhëmbëve) shkaktohet nga disa faktor ose shkaktarë :

Mos pastrimi adekuat i dhëmbëve - pas mbarimit tё çdo ushqimi njё pjesё e tij mbetet nё dhёmbё ose hapësirat nё mes dhëmbëve me çka nёqoftёse nuk pastrohen ,mjafton qё pas gjysmë ore ato tё fillojnë tё fermentohen duke krijuar tretësirë acidike dhe mjedis  i përshtatshëm pёr zhvillimin e baktereve . Aciditeti i krijuar fillon ta dëmtoj pjesën e sipërme tё dhëmbit me çka mё vonё vjen deri te prishja e tij, gjegjësisht dëmtimi i smaltit. Prandaj duhet qё mbas çdo ushqimi tё pastrohen dhёmbёt qё tё parandalojmë kariesin apo tё përdoren çamçakëzë  qё tё stimulojnë  mё tepër pёshtym me çka  bёhet edhe vetё pastrim i  gojёs.

Pijet energjetike -pijet energjetike si dhe ato qё përmbajnë sasi tё lartё tё sheqerit janё shaktarё tё  dëmtimit tё dhёmbёve si dhe shёndetit nё pёrgjithёsi. Pёrpos qё përmbajnë  kimikate qё  trupit i japin kalori energjetike nga ana tjetër ato  nё mёnyrё indirekte  dëmtojnë organet nё trup  duke prishur hemostazën  apo kushtet e mjedisit tё brendshëm.

Përdorimi i disa medikamenteve - shkakton kariesin e dhëmbëve duke sulmuar smaltin e dhёmbit  si dhe sjell deri nё ndryshimin e ngjyrës sё  dhёmbit. Prandaj para se tё pёrdorni medikamente  tё reja sigurohuni duke lexuar për efektet anësore pa marr parasysh llojin e medikamentit.

Konsumimi i tepruar i sheqernave - çdo ushqim me sasi të caktuar ёshtё i  shëndetshëm pёr trupin e ne veçanti karbohidratet. Pas çdo ushqimi ёshtё mirë qё tё konsumohen edhe ushqime qё përmbajnë sheqerna apo ёmbёlsira e asesi në kohën ndërmjet dy ushqimeve. Karbohidratet janё shkaktar kryesor i prishjes sё dhëmbëve.

 

Dr.stom Flamur Havziu